INDI-hanke (Indikaattoreista ilmiöihin – hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtaminen Lapissa) päättyy 30.6.2025. Hanke oli tärkeä avaus laadullisen tiedon hyödyntämisessä Lapin alueella. Sen keskeisenä tavoitteena oli edistää digitalisaation hyödyntämistä hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämisessä organisaatiorajat ylittävässä verkostoyhteistyössä. Välittömänä tavoitteena oli kehittää ja kokeilla digitaalisen työkalun demoversiota, jolla testattiin laadullisen, ilmiöpohjaisen tiedon hyödyntämistä alueellisessa kehittämisessä.

Toteutetulla demoversiolla testattiin laadullisen, ilmiöpohjaisen tiedon keruuta, jakamista ja hyödyntämistä tiedolla johtamisen tueksi Lapin liiton rahoittamassa hankkeessa. Työkalulla kerättyä ilmiöpohjaista tietoa voivat hyödyntää kunnat, hyvinvointialue, järjestöt, seurakunnat, yritykset ja viranomaiset – kaikki, jotka tarvitsevat syvempää ymmärrystä alueensa ilmiöistä.

Ilmiöpohjaisen tiedon nähtiin tukevan tai sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi:

– hyvinvointikertomusten ja -suunnitelmien laatimista kunnissa ja hyvinvointialueella,
– nopeaa reagointia esiin nouseviin ilmiöihin,
– toimintojen uudelleenresursointia tietoperustaisesti,
– talousarvioiden/budjettien suunnittelussa eri toimijoiden näkökulmista.

Sovellusta pilotoitiin Lapin alueella hyvinvointilähetteen linkkihenkilöillä sekä Rovaniemen Neuvokkaan digikaveritoiminnassa. Pilotoinneista saadun palautteen perusteella sovelluksen käyttö todettiin vaivattomaksi ja tiedon tuottaminen helpoksi. Sen avulla voidaan lisätä laadullisen tiedon tallentamista ja hyödyntämistä.

Vaikka hanke päättyy, se jättää jälkeensä vahvan tahtotilan kehittää digitaalinen työkalu, joka mahdollistaa laadullisen tiedon keruun ja hyödyntämisen entistä tehokkaammin. Tuotantokäyttöön tarkoitetun digitaalisen sovelluksen kehittäminen edellyttää selkeää tiedon ja datan omistajuutta. Omistajuus on keskeinen lähtökohta sekä tiedolla johtamisen että sovelluksen käyttötarkoituksen näkökulmasta. Tarve ja kiinnostus työkalun jatkokehittämiselle on olemassa. Hankkeen raportit ja muut julkaisut -sivulta löydät diasetin, johon on koottu keskeiset vaiheet demon toteutuksesta, kokemuksista ja suosituksia jatkokehittämiseen.

Hanketiimi haluaa lämpimästi kiittää kaikkia (yli 270 hlöä), jotka olivat mukana matkassa: kyselyihin vastanneita, haastatteluihin, työpajoihin ja esittelyihin osallistuneita sekä kaikkia, jotka jakoivat näkemyksiään ja osaamistaan hankkeen aikana. Erityiskiitos kuuluu hankkeen ohjausryhmän ja asiantuntijaryhmän jäsenille arvokkaasta panoksesta sekä rahoittajalle mahdollisuudesta toteuttaa tämä kokeilu.

INDI-hanke oli vasta alku – toivotaan, että sen herättämät ideat ja oivallukset kantavat tulevaisuuteen!