
Olemassa olevat digipalvelut ja ennakointitieto
Mitä digitaalisia palveluita jo on käytössä hyvinvoinnin ja turvallisuuden tiedolla johtamisessa? Miten tekoälyä voisi hyödyntää? Minkälaisia globaaleja ennakointialustoja on, ja miten niitä voitaisiin hyödyntää Lapissa?
Olemassa olevat digitaaliset palvelut
Hankkeessa selvitettiin, mitä digitaalisia palveluita ja alustoja oli jo olemassa hyvinvointi- ja turvallisuustiedon jakamiseksi eri toimijoiden kesken – pohdittiin, voisiko näitä hyödyntää tai niistä ottaa oppia myös hankkeessa rakennettuun demoon. Tarkasteltiin myös, minkälaisia tekoälysovelluksia oli jo olemassa, joita mahdollisesti olisi voitu mahdollisesti hyödyntää demossa.
Hankkeessa toteutettiin kartoitus olemassa olevista digipalveluista ja tekoälysovelluksista demon rakentamista silmällä pitäen. Tämä kartoitus liitteineen löytyy sivulta ”Hankkeen raportit ja muut julkaisut” nimellä
TP 2.1 Raportti – Demon digitaaliset vaihtoehdot.
Miten ennakointialustaa voisi hyödyntää?
Koska tavoitteena oli tehostaa resurssien käyttöä ja parantaa päätöksen-tekoa Lapissa, oli tärkeää hyödyntää kaikkea saatavilla olevaa tietoa. Hanke ja siihen liittyvä demo keskittyivät erityisesti laadulliseen, kokemusperäiseen ja niin sanottuun hiljaiseen tietoon. Lisäksi pyrittiin hyödyntämään entistä tehokkaammin ennakointitietoa. Hankkeessa oli tavoitteena testata globaalin ennakointialustan käyttöä hyvinvointi- ja turvallisuustiedolla johtamisen tukena, mutta kustannusten merkittävä nousu johti siihen, ettei hankkeen resurssit mahdollistaneet ennakointialustan hankintaa. Kokemus korosti ennakointijärjestelmien markkinoiden muuttuvaa luonnetta ja palveluntarjoajien kokeiluja löytää ratkaisuillensa sopivia hinnoittelumalleja.
Ennakointialustojen tutkiminen avasi, kuinka järjestelmät keräävät ja esittävät ilmiökohtaista tietoa, mikä on arvokasta erityisesti silloin, kun pyritään ymmärtämään, miten monimutkaisia globaaleja trendejä ja ilmiöitä koostetaan yhdeksi kokonaisuudeksi. Alustat pyrkivät yhdistämään tarjontaa (ilmiötieto) ja kysyntää (ennakointi ja päätöksenteko) mahdollisimman vähällä kitkalla. Informaation keräämisessä ne pystyvät myös hyödyntämään erilaisia verkossa toimivia robotteja, joiden keräämät artikkelit ja luokittelut voidaan tarkistaa ihmisten tai tekoälysovellusten avulla. Jatkossa robottien ja tekoälysovellusten keräämä tieto auttaa meitä ymmärtämään ilmiöitä paremmin, koska ne pystyvät käymään läpi suurempia tekstimassoja kuin ihminen ja luokittelemaan niitä nopeammin.