Hankkeen osatoteuttajan edustajan, yliopistonlehtori Hanna Vakkalan blogikirjoitus, jossa viedään ajatuksia demoa ja työkalua pidemmälle eteenpäin.

INDIKAATTOREISTA ILMIÖIHIN -hankkeen alkukartoituksessa vuonna 2024 todettiin niin tarpeita kuin hyviä lähtökohtiakin laadullisen, havainto- ja kokemusperäisen hyvinvointia ja turvallisuutta (hytu) koskevan tiedon keräämiseen ja jakamiseen Lapissa. Hytu-tietoa työssään keräävät ja havainnoivat palvelutoiminnan, järjestöjen, viranomaisten, yritysten ja seurakuntien työntekijät kokevat, että hankkeessa kehitettävä digitaalinen työkalu olisi hyödyllinen väline tietotoiminnan tukena.

Tiedolla johtamisen kehittäminen tarvitsee kuitenkin muutakin, kuin työkaluja tai järjestelmiä sen kokoamiseen tai käsittelyyn. Lapin hytu-toimijat arvostavat vuorovaikutusta ja mutkattomia yhteistyösuhteita tiedon ympärillä, jota ei täysin voida teknisillä ratkaisuilla korvata. Samaan aikaan tunnistetaan nouseviin ilmiöihin liittyvän laadullisen tiedon tärkeys ja eri lähteistä koottavan tiedon hyödynnettävyyden arvo. Millaiset ilmiöt nousevat nopeasti esiin tietyillä alueilla, tai tietyn kansalais- tai ikäryhmän keskuudessa? Millaista yhteistoimintaa tiedon jakamiseen, mutta myös käsittelyyn ja tietoon tarttumiseen tarvitaan? Työkalun käyttöönotto ei nollaa vuorovaikutteisuuden roolia tietotoiminnassa, vaan siirtää sen painotusta seuraaviin vaiheisiin: keräämisestä ja jakamisesta tiedon prosessointiin ja hyödyntämiseen päätöksenteossa – eli ilmiöihin tarttumiseen.

Jotta päästään vaikuttavuuteen ja arvonluontiin laajemmassa mittakaavassa, on hyvä nähdä omaa organisaatiota ja asiakaskuntaa laajemmalle: kansalaisille, maakunnalle ja yhteiskunnalle tuotettavaan arvoon. Tämä julkisten ja yksityisten palveluiden kokonaisuus rakentuu toimijoiden välisessä yhteistyössä, luottamuksessa, toiminnallisuudessa – eli kaikkinensa myös toimivissa tietoprosesseissa.

Työkalun demoversio on tällä hetkellä vapaaehtoisten käyttäjien testattavana, jolla pohjustetaan varsinaisen käyttöönottovaiheen suunnittelua. On hienoa, miten laajalti ja kattavasti työkalun kehittäminen on herättänyt kiinnostusta, ja miten vahvasti toimivista sosiaalisista verkostoista hytu-toimijoiden kesken halutaan pitää kiinni. Tämä voi tarjota laajempia näkökulmia, kun avaamme katseemme omista tai organisaatiomme tietotarpeista ulospäin. Jos onnistumme suuntaamaan tietotoiminnan fokusta kohti vuorovaikutuksellisuuden, osallisuuden ja hyvinvoinnin arvoja, vahvistuu samalla palveluiden vaikuttavuus ja eheys yhteiskunnan kokonaisuuden näkökulmasta.

Hankkeessa toteutetaan kevään aikana seutukunnallisia työpajoja sekä kaksi johtajille ja toiminnanohjaajille suunnattua etätyöpajaa – ilmoittautuminen on avoinna helmikuun ajan, tervetuloa mukaan!

Lisätietoa ja ajankohdat linkistä: INDI-hankkeen sovelluksen pilotointi jatkuu sekä kevään työpajat kalenteroitu | Indikaattoreista ilmiöihin

Hanna Vakkala dosentti, yliopistonlehtori
Lapin yliopisto, yhteiskuntatieteiden tiedekunta