INDI-hanke koostuu kahdesta työpaketista. Työpaketti 1 keskittyi tiedolla johtamisen nykytilaan ja tarpeiden selvittämiseen, kun taas työpaketti 2 rakentaa taustaa itse digitaalisen työkalun demolle sekä toteuttaa sen. Tämä raportti 2.1 liitteineen kuvaa demon rakentamisen taustoja, kartoitusta olemassa olevista digitaalisista ratkaisuista sekä tekoälyn käytön mahdollisuuksista demon kehittämisestä sekä ennakointitiedon hyödyntämistä. Koko raportti saatavilla tästä ja liite 1 sekä liite 2.

Alla lyhyt tiivistelmä raportista (tekoäly Copilot’ia hyödyntäen)

Hankkeen tausta ja tarve

Lapin Arjen turvallisuuden tiekartta -hankkeessa (2021) tunnistettiin, ettei pelkkä tilastotieto riitä hyvinvointi- ja turvallisuustoimijoiden päätöksenteon tueksi vaan tarvitaan myös laadullista, ilmiöpohjaista ja ennakoivaa tietoa. Tähän tarpeeseen vastaa kaksivuotinen INDI-hanke, joka edistää monitoimijaista yhteistyötä ja kehittää tiedon keräämistä, jakamista ja analysointia.

Olemassa oleviin tietojärjestelmiin ja sovelluksiin tutustuminen

Hankkeessa kartoitettiin olemassa olevia tietojärjestelmiä ja sovelluksia, mutta todettiin, ettei vastaavaa sovellusta ole käytössä. Lähinnä vastaavanlainen löytyi Itlan (Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö) yhdessä Oulun yliopiston kanssa toteuttama Näkymä-työkalu, joka mahdollistaa lasten ja nuorten arjessa olevien ammattilaisten kertoa anonyymejä havaintoja ja muutosehdotuksia lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Ennakointialustat

Hankkeessa tutkittiin erilaisia ennakointialustoja, kuten Futures Platformia, mutta sen korkeat kustannukset estivät hankinnan. Ennakointialustat keräävät ja esittävät ilmiökohtaista tietoa, mikä auttaa ymmärtämään monimutkaisia trendejä ja ilmiöitä. Tekoäly voi nopeuttaa tiedon keräämistä ja analysointia.

Demo ja jatkosuunnitelmat

Hankkeessa kehitetään digitaalisen työkalun demoa, joka osoittaa mobiilisovelluksen avulla tapahtuvan havaintojen kirjaamisen ja tekoälypohjaisen analysoinnin potentiaalin. Demoa kehitetään ja sen hyötyjä arvioidaan säännöllisesti. Seuraavassa vaiheessa (syksy 2024) jatketaan demon kehittämistä pienemmän monitoimijaisen ryhmän kanssa ja valitaan tarkemmat ilmiöt, joiden ympärille demo rakennetaan.