Tilanne 06/2024

Demon rakentamisessa olemme edenneet ensimmäiseen toiminnalliseen malliin, jonka on toteuttanut meille opiskelijamme Onni Court. Hän toteutti mobiilisovelluksen konseptin alustavien vaatimusmäärittelyiden pohjalta Figma-sovelluksella. Käytettävissä ovat lomake ja chat-pohjaiset -mallit. Pääset testaamaan niitä tästä (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Mobiilisovelluksen avulla voidaan kerätä laadullista, ilmiöpohjaista tietoa erilaisista mielenkiinnon kohteista ja tämä tieto voidaan käsitellä siten, että sitä voidaan hyödyntää eripuolilla verkostoa. Tekoälyä hyödyntäen näet YouTube-videolta esimerkit ratkaisuista, jotka mahdollistavat ilmiökohtaisen laadullisen tiedon käsittelyn tehostamista​. Tekoälyn avulla voidaan yhdistellä ja analysoida eri puolilla toimijaverkostoa tehtyä tekstiä ja laatia siitä koosteita, jotka voivat auttaa hyvinvointi- ja turvallisuustoimijoita kehittämään toimintaa. Tietolähteet, käsiteltävät asiat ja niiden luonteenpiirteet rakennetaan tarpeita vastaaviksi ja ratkaisuja voidaan kehittää jatkuvasti. Viereisessä laatikossa havaintokuva mobiilisovelluksen ratkaisun ideasta.

Hankeasiantuntijamme toukokuun alussa 2024 tekemässä YouTube videossa esiteltävä generatiivinen tekoäly on maksullinen versio ChatGPTstä (OpenAI). Generatiivinen tekoäly tarkoittaa tässä meidän yhteydessä tietokoneohjelmaa, joka pystyy ”lukemansa” tekstin pohjalta tuottamaan uutta ymmärrettävää ja asiaan liittyvää tekstiä. Katso YouTube video tästä. Linkki avautuu uuteen ikkunaan.

Nämä ratkaisut esittelevät toimintatapaa ja mahdollisuuksia. Jatkamme elokuussa demon työstämistä yhteiskehittäjiemme kanssa eteenpäin, jotta saamme demosta mahdollisimman käyttäjälähtöisen ja tarpeita vastaavan. Alla vielä havainnollistava kuva mobiilisovelluksen ideasta. 

7 ihmishahmoa, joiden edessä puhelinta kuvaava laatikko. Vasemmalta lähtee nuoli, joka kuvaa havaintojen siirtymistä tietokantaan ja ohjelmaan. Tästä lähtee nuoli oikealle, joka kuvaa tekoälyllä saatavien lisäinformaation liittämistä tietoon. Tämä kaikki yhdistyy raportiksi.
Havaintokuva mobiilisovelluksen ideasta. P. Keränen, 2024.